Peter Vercauteren

Juwelenontwerper – Goudsmid

Peter en Diane

Foto : Ivan Deleus, Sint-Katelijne-waver

Fier op deze labels

Erkend Ambacht

Van student tot Ontwerper Exclusieve Juwelen

Peter Vercauteren

Tijdens mijn opleiding tot Archeoloog maakte ik kennis met Juwelen door de eeuwen heen.  Later volgde ik een workshop Afrikaans Zilversmeden en kwam zo in contact met het ambacht.
Ik trok voor enkele maanden naar West-Afrika en leerde er juwelen maken op een houtskoolvuur en met een blaasbalg.  Het was de vormgeving en zin voor symboliek van de Toeareg die mij ertoe brachten om Juwelenontwerp – Goudsmid te gaan studeren.  Mijn schoolkeuze viel op Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Diane Entbrouxk

Rond mijn 13e wou ik gaan studeren aan de Academie van Antwerpen.  Mijn ouders beslisten dat ik een opleiding moest volgen in een degelijke school, en daar hoorde in die tijd de Academie niet bij.
Toen mijn kinderen zelf zo goed als de middelbare school verlieten kreeg ik wat ruimte in mijn agenda en besloot om de opleiding Juwelenontwerper – Goudsmid te gaan volgen, en ja hoor, aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.
Sindsdien delen we lief en leed van mekaar en van onze zaak.

De stap naar Individuele Ontwerpen

Zoals de meeste studenten edelsmeedkunst zijn wij destijds gestart met het ontwerpen van collecties.
Al snel werd duidelijk dat we niet gelukkig werden van het reproduceren van juwelen.
Tegelijk kregen we af en toe de vraag om een juweel te maken naar wens van de klant, een individueel ontwerp, een persoonlijk juweel.
Op de dag van vandaag ontwerpen wij voor 85% Exclusief.
In de overige 15% voelt de klant zich verbonden met een ontwerp uit onze collectie. 

Luisteren om Exclusief te Ontwerpen

Om tot een Exclusief ontwerp te komen, laten wij jou vertellen terwijl wij luisteren.  Zo ontdekken we wat jou drijft om een juweel te laten ontwerpen.  Jouw verhaal kan gaan over een leuke gebeurtenis als een geboorte of een huwelijk maar evenzeer werken we rond trieste belevenissen als een overlijden, een sterrenkindje, een ontwricht gezin, een nieuwe levensweg …
Een ander uitgangspunten zijn Oud Goud of een Oude Diamant van emotionele waarde.  Voor anderen is het dan weer een bepaalde steen of symbool.  Al die zaken gaan gepaard met emoties.
En het zijn die emoties die wij tastbaar maken in jouw juweel.

Jouw juweel moet er toe doen, het moet een item zijn met symboliek, inhoud en betekenis.